Бела сланина

Бела сланина је у народу позната као “сапуњара” и у исхрани је доста потиснута другим много привлачнијим животињским производима. Са друге стране је незаменљива у пуасуљу, и купусу, даје му изузетан укус. У неким другим земљама, као што је Украина, познато је као сало и никада није потиснуто из употребе, и даље спада у врх потрошње месних производа. Својевремено сам упоређивао неке статистике и нашао да Украинци и поред Чернобиља и неких каснијих нуклеарних удеса, много мање обољевају и умиру од рака него Срби. И рече ми другарица из Киева, да је разлог томе што користе сало, оно их је заштитило. Она је пак то чула од других стручних људи.

Сланина, црни хлеб, бели лук... и ето вам радости за доручак

Сланина, црни хлеб, бели лук… и ето вам радости за доручак

То није први пут да чујем од благодети беле сланине, много раније сам сличну причу о благодети беле сланине чуо од једног мајстора фарбара. Каже он да је негде тамо осамдесетих година радио у иностранству и радио је заједно са неким Холанђанином, исто фарбар. И прича мени овај чича, како тај Холанђанин свако јутро узима комад те беле сланине за доручак, а како каже овај наш мајстор, код нас неће нико да је погледа (куповали су је углавном сиромашни због ниске цене). Мајстору буде чудно, како поред толике зараде, може да купи најбоље месо, тај Холанђанин баш једе белу сланину. Каже му он у одговору да је изузетно здрава и штити од тровања.

Вршена су испитивања и показало се да је сало изузетно по својим здраственим особинама. Оно омогућује да се обнове плућа, поготово арвеоле. Шта све може сало и шта све има, следи доле:

– у салу има витамина A, D, E, F, архидонска киселина, хлор, натријум, калијум, калцијум, јод, гвожђе, бакар.
– калоричност је око 850 калорија на 100 грама а холестерола има 70-100 мг на 100 грама

Својим изгледом није привлачна

Својим изгледом није привлачна

Сало има следеће благотворна својства:
– штити од холестеролских наслага
– успорава старење коже
– побољшава рад срца и крвних судова
– извлачи отрове из тела
– побољшава рад великог мозга
– побољшава рад надбубрежне жлезде
– појачава имунитет
– побољшава рад дисајног система
– благотворно дејство на јетру
– смањује депресију

Кориштење сала за доручак покреће рад жучног система, и повољно делује на рад жучне кесе, помаже и нормаллизује варење. Како је сало итекако засићено мастима, треба га користити са разним зеленишем, салата без скроба, поврће пуно протеина.

Горњи слој овде показује мешавину зачинских трава, бибера, паприке и то даје јако леп укус али и заштиту

Горњи слој овде показује мешавину зачинских трава, бибера, паприке и то даје јако леп укус али и заштиту

Сад следи занимљив део- спремање хране на салу спас од рака? Није то ништа чудно, западна култура начелно користи рафинисано уље и маслац за пржење. А то је управо оно што доводи до стварања основе нарушавање здравља и обољевање од рака. Пржење на тим уљима и маслацу стварају канцерогене материје а оне наравно изазивају рак. То уље и малсац се упијају у храну и оне улазе право у наше тело. Ипак не треба одустајати од пржених јела, просто пржите на салу. Његова густина не дозвољава да се упије толико у храну а пржењем се не стварају канцерогени. Други пут ако пржите на њему, тада се стварају канцерогени, зато се увек препоручивало да се се на масти или салу, пржи једном, не користити више пута.

А мени лично нема укуснијих палачинки него пржене на салу или масти у старинском ливеном тигању.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *